Vijest

Senzacija u medicini: Uskoro konačno uništenje dječje paralize

  23. 8. 2014.  
 Podijeli na facebooku


Borba protiv dječje paralize jedna je od uspješnijih priča globalnog javnog zdravstva. Godine 1988.zabilježeno je 350 tisuća slučajeva oboljelih od dječje paralize u više od 150 zemalja. Bolest je danas raširena u samo tri zemlje – Nigeriji, Afganistanu i Pakistanu

Kombiniranje cjepiva protiv dječje paralize moglo bi znatno ubrzati konačno globalno uništenje ove opake bolesti, navodi se u studiji objavljenoj u uglednom znanstvenom časopisu Science. Oralno cjepivo je do sada predvodilo borbu protiv dječje paralize, ali novo istraživanje provedeno u Indiji pokazalo je da dodatna injekcija neaktiviranog virusa izrazito osnažuje imunitet. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je rezultate ovog istraživanja uistinu povijesnima. Ova bolest, koja se širi preko zaraženog izmeta, u težim slučajevima može izazvati i smrt. Borba protiv dječje paralize jedna je od uspješnijih priča globalnog javnog zdravstva. Godine 1988.zabilježeno je 350 tisuća slučajeva oboljelih od dječje paralize u više od 150 zemalja. Bolest je danas raširena u samo tri zemlje – Nigeriji, Afganistanu i Pakistanu, a sveukupni broj oboljelih je pao za 99 posto.

Oralno cjepivo se pokazalo kao praktično i korisno zbog svoje povoljne cijene i načina djelovanja u probavnom traktu, za razliku od injekcije koja je skuplja i djeluje kroz krvotok. No, pokazalo se da je oralno cjepivo manje učinkovito baš u zemljama gdje je najpotrebnije. Naime, problem nastaje kad druge infekcije, česte u zemljama gdje dječja paraliza i dalje hara, interferiraju s cjepivom. Baš zato se dvostruko cijepljenje pokazalo kao prava solucija, a novo istraživanje je to i potvrdilo. Nažalost, unatoč što je istraživanje pokazalo učinkovitost nove metode cijepljenja, ostaje problem kako osigurati cjepiva djeci u ratom zahvaćenim područjima. Sigurnosno pitanje je iznimno važno i koristi se kao prvorazredno političko pitanje. Talibani su 2012. godine zabranili cijepljenje na pakistanskom području pod njihovom ovlasti sve dok Amerikanci ne prestanu s korištenjem dronova.

Dvostruko cijepljenje se već počelo primjenjivati u Nigeriji, a znanstvenici se nadaju da će se početi primjenjivati i u Pakistanu. "Rezultati ove studije su doista revolucionarni u kontekstu globalne borbe protiv dječje paralize“, izjavio je dr. Bruce Eylward, stručnjak iz Svjetske zdrastvene organizacije. "Ova studija nam je pomogla da shvatimo i primijenimo neaktivirani virus u konačnom eliminiranju ove teške bolesti“, dodao je dr. Bruce Eylward.

Preuzeto: In Portal