Vijest

Znanstvenici upozoravaju: Broj djece s invaliditetom u naglom je porastu

  21. 8. 2014.  
 Podijeli na facebooku

"Ova studija jasno demonstrira ono što liječnici već neko vrijeme primjećuju u svojoj kliničkoj praksi, a to je sve veći broj djece s neurorazvojnim i intelektualnim teškoćama“, kaže voditeljica istraživanja dr. Amy Houtrow

Broj djece s invaliditetom je u porastu, naročito zbog sve većeg broja djece s intelektualnim i razvojnim teškoćama, navode istraživači u novoj studiji. Nova studija, objavljena u znanstvenom časopisu Pediatrics, iznijela je podatak da je između 2001. i 2010. godine broj djece s invaliditetom porastao za 16 posto. Iako i dalje djeca koja odrastaju u siromašnijim egzistencijalnim uvjetima imaju veću šansu za razvitak invaliditeta ili nekog drugog poremećaja, zanimljivo je da je nova studija najveći porast zabilježila baš kod djece koja odrastaju u obiteljima boljeg materijalnog statusa.

Za potrebe studije, istraživači su analizirali podatke od oko 200 tisuća američke djece mlađe od 17 godina u razdoblju između 2001. i 2011. godine. Roditelji su u velikoj anketi, između ostaloga, upitani o eventualnom invaliditetu njihova djeteta i s kojim se teškoćama susreću. Invaliditeti su podijeljeni u tri skupine: tjelesni invaliditeti, neurorazvojni poremećaji i intelektualne poteškoće, i ostalo. Skoro šest milijuna američke djece ima invaliditet, što čini 6 posto te populacije, navodi se u studiji. Premda je broj djece s tjelesnim invaliditetima već neko vrijeme u padu, veliki broj roditelja je naveo da njihova djeca imaju neku vrstu neurorazvojnog poremećaja ili intelektualne poteškoće.

"Ova studija jasno demonstrira ono što liječnici već neko vrijeme primjećuju u svojoj kliničkoj praksi, a to je sve veći broj djece s neurorazvojnim i intelektualnim teškoćama“, izjavila je voditeljica čitave studije dr. Amy Houtrow sa pitsburškog sveučilišta. "Ovi podaci sugeriraju da se zdrastvene ustanove i službe moraju prilagoditi novim trendovima i sve većem broju djece koja imaju neurorazvojne poremećaje i intelektualne teškoće“, zaključila je Houtrow. Houtrow i njezine kolege također navode promjene u dijagnostičkim kriterijima, veću osviještenost, povećani rizik zbog sve starijeg roditeljstva, kao moguće faktore naglog porasta broja djece s neurorazvojnim poremećajima.

Preuzeto: In Portal