Vijest

Slijepi turistički vodič i humanitarac Dario Bezik poziva osobe s invaliditetom na hodočašće

  12. 8. 2014.  
 Podijeli na facebooku

Dario Bezik do danas je pratio brojne turističke ture, no posebno je zanimljivo njegovo nedavno putovanje u Međugorje. Naime, Dario je bio zadužen za tehnički dio putovanja grupe od 40 osoba, no svećenik koji je vodio grupu dva dana prije puta preživio je moždani udar

Pozivamo vas da se pridružite hodočašću iz Osijeka u Aljmaš, Gospi Aljmaškoj koje organizira Facebook inicijativa Hodočasnici Slavonije i Baranje.
Polazak je 14. kolovoza 2014. sa okretišta tramvaja – Zeleno polje od kuda se oko 21.30 sati kreće prema Aljmašu u koji je planiran dolazak do 6 sati ujutro, kada počinje euharistija povodom blagdana Velike Gospe. Hodočašće vodi Dario Bezik, hrabra i humana osoba čiju životnu priču možete pročitati na In Portal
Dario Bezik do danas je pratio brojne turističke ture, no posebno je zanimljivo njegovo nedavno putovanje u Međugorje. Naime, Dario je bio zadužen za tehnički dio putovanja grupe od 40 osoba, no svećenik koji je vodio grupu dva dana prije puta preživio je moždani udar. Situacija je bila krajnje ozbiljna, jer agencija s kojom je sve dogovoreno tražila je povrat novca putnicima.
"Bože, jesi li se to našalio sa mnom?", upitao se Dario.
Panika ga je uhvatila samo prvi trenutak, no poučen ranijim iskustvima jednodnevnih izleta koje je vodio znao je kako dalje. Odlučio je sam preuzeti ulogu vodiča i odraditi putovanje prema planu, s dozom straha kako će to prihvatiti svećenici u Međugorju.;Dolaskom u info centar u Međugorju Daria su saslušali i postavili pitanje: "Gdje je duhovno vodstvo grupe?"
Nakon objašnjenja, prihvatili su da Dario nastavi s planiranim aktivnostima. Putnici su do tada već prevladali prvotno iznenađenje da ih vodi slijepa osoba i otvoreno pokazivali oduševljenje njegovim radom. Kako sam kaže, Dario se penjao rukama i nogama na Brdo Ukazanja i Križevac, uz brojne upite sa strane: "Zar vas slijepac vodi?". Bilo je to pozitivno iskustvo za cijelu grupu i Daria koji je ostvario kontakte i postavio temelj za buduća putovanja.

Dario ima planove koji su realni i izvedivi, no koči ga financijska oskudica. Na njegovom putu za ostvarenje poziva turističkog vodiča ispriječila se svota od oko 5.000 kuna koja je potrebna za plaćanje tečaja koji bi mu donio zvanje s kojim bi mogao otvoriti turističku agenciju. Njegova vizija ide i dalje. Kako je na putovanjima upoznao brojne osobe s invaliditetom koje ne mogu putovati zbog neprilagođenog prijevoza, planira nakon otvaranja turističke agencije i širenja posla kupovinu autobusa prilagođenog za prijevoz osoba s invaliditetom koje su diskriminirane u odnosu na ostale građane.

Pozivamo sve koji imaju financijsku mogućnost - pojedince, tvrtke, vjerske organizacije, turističke agencije - da se jave na Darijev broj 098515613 i podrže njegovu ideju. Ostvari li se Dariov plan, osigurat će egzistenciju svoje obitelji, ali i dijelom ipuniti želju brojnih osoba s invaliditetom da putuju i budu dio svijeta. Ovo hodočašće je prilika da upoznate Daria i sami se uvjerite u njegove sposobnosti.

Preuzeto: In Portal