Vijest

Planiranje zagovaračke kampanje sa suradnicima u Varaždinu

  11. 4. 2014.  
 Podijeli na facebooku

"Socijalna politika prema osi treba doživjeti promjene, a samo predanim radom i mijenjanjem percepcije šire javnosti do tih promjena može uistinu i doći", zaključeno je na sastanku.

Radi detaljnije razrade suradnje na projektu Drugo lice invalidnosti, danas su nas u Varaždinu ugostile/i predstavnice/i Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina: koordinatorica na EU projektu Renata Pocedulić, socijalna radnica Iva Golub i tajnik udruge Marijan Mumlek.

Dogovorena je zajednička koordinacija projektnih aktivnosti u Varaždinu, posebice suradnje s lokalnim vlastima, medijima, poslodavcima, drugim nevladinim organizacijama; kao što su Udruga „Sunce“ iz Ludbrega, Udruga slijepih Varaždinske županije i brojne druge organizacije civilnog društva, te drugim dionicima projekta. Gđa Pocedulić je istaknula i mogućnost suradnje sa studentima Informatičkog fakulteta u Varaždinu, koji predstavljaju pozitivan primjer mladih ljudi koji pružaju potporu OSI u integraciji u sve aspekte društvenog života.

Projektni tim je istaknuo kako su lokalne udruge, kao suradnici na projektu, najznačajnija poveznica koja projektnom timu daje mogućnost ostvarivanja suradnje sa svim lokalnim dionicima u svakom od 6 gradova u kojima će se projekt provoditi. Naglasak je stavljen posebice na značaj iskustva i kontakata lokalnih udruga s osobama s invaliditetom u lokalnoj zajednici, koje bi na pozitivan način promovirale ideju projekta, odnosno vlastite sposobnosti i kompetencije. Kao jednu od istaknutih javnih ličnosti, za sudjelovanje u projektnim aktivnostima gđa Renata Pocedulić je predložila paraolimpijsku stolnotenisačicu Helenu Dretar-Karić, što je projektni tim prihvatio s oduševljenjem.

Partneri i suradnici neminovno su prokomentirali i trenutnu društveno-političku situaciju koja otežava mogućnosti zapošljavanja OSI. Složili su se i da veliki dio odgovornosti za otežanu socijalnu inkluziju leži na samim osobama s invaliditetom, te da su neki od razloga i njihova neosviještenost, kao i često prezaštitnički odnos njihovih obitelji, što rezultira pasivnim prihvaćanjem statusa radno neaktivnog stanovništva i pomirenjem s tim nezavidnim društvenim položajem. Predsjednica VISOKIH JABLANA u tom je kontekstu istakla da projekt „Drugo lice invalidnosti“ upravo nastoji, korištenjem raznih alata, predstaviti široj javnosti neospornu činjenicu da OSI mogu biti aktivni i ravnopravni članovi zajednice. Naglasila je da je zbog te ideje projekta, kao i svakodnevne borbe OSI s brojnim osobnim i društvenim barijerama, korištena poruka koja predstavlja OSI kao „Pobjednike“.

Renata Pocedulić izjavila je da pojedinci unutar zajednice OSI katkad ne šalju afirmativnu poruku široj javnosti, te da većina OSI teško savladava barijere u mijenjanju vlastite negativne percepcije o svojim znanjima i vještinama. Stoga je izrazila zadovoljstvo da se navedene barijere nastoje prevladati mehanizmima kao što su oni osmišljeni u sklopu projekta „Drugo lice invalidnosti“.

„Socijalna politika prema OSI treba doživjeti promjene, a samo predanim radom i mijenjanjem percepcije šire javnosti do tih promjena može uistinu i doći“, izjavio je predsjednik MUOSID-a Ante Raos. Naglasio je i da situacija u obitelji može biti izuzetno demotivirajuća, stoga bi promjena društvene klime pozitivno djelovala i na taj aspekt problema s kojima se OSI redovio susreću.