Vijest

Uskoro film o životu Stephena Hawkinga

  8. 8. 2014.  
 Podijeli na facebooku

Novi film o životu Stephena Hawkinga, čija je premijera najavljena za studeni, autobiografska je i inspirativna priča o životu tog svjetski poznatog britanskog teoretičara fizike koji je sav svoj doprinos znanosti dao suočen s teškom dijagnozom paralizirajuće bolesti, piše Guardian

Hawking, poznat po doprinosima na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, osobito u kontekstu crnih rupa, te po popularnim pisanim djelima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru općenito, najpoznatije od kojih je znanstveni bestseler "Kratka povijest vremena", u mladosti je obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića.
Liječnici su mu prognozirali maksimalno dvije godine života no Hawking danas ima 72 godine, jedan je od najpoznatijih svjetskih znanstvenika, potpuno nepokretan i u kolicima a, kako je s vremenom izgubio sposobnost govora, s okolinom komunicira jedino uz pomoć računalnog sintetizatora glasa. Kako mu bolest ne oštećuje mozak, Hawking se uspješno nastavlja posvećivati svom teorijskom radu.

Film redatelja Jamesa Marsha naslovljen "The Theory of Everything" (Teorija svega) prati Hawkinga od kad je u dobi od 21 godine počeo osjećati prve simptome bolesti te njegove prve akademske uspjehe. Također se bavi njegovim odnosom s Jane Wilde, studenticom povijesti umjetnosti u koju se zaljubio dok je studirao na Cambridgeu u 60-tim godinama prošloga stoljeća i koja je 1965. postala njegovom prvom suprugom. Hawking se od Jane, s kojom ima troje djece, razveo 1995. kako bi oženio svoju nekadašnju medicinsku sestru Elaine Mason, od koje se također rastao 2006.

Hawkinga u filmu utjelovljuje Eddie Redmayne dok Jane glumi Felicity Jones. Također glume David Thewlis, Emily Watson i Harry Lloyd. Američka je premijera zakazana za 7. studenoga, no film će svoju svjetsku premijeru imati već u rujnu na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Za svoj doprinos znanosti Hawking je dobio niz istaknutih nagrada i priznanja, a njegova "Kratka povijest vremena" zauzela je prvo mjesto na listi bestselera britanskog Sunday Timesa na rekordnih 237 tjedana. O njegovu životu i djelu snimljen je niz filmova i serija, posljednji od kojih je prošlogodišnji biografski dokumentarac "Hawking", u kojemu sam Hawking govori o svojem životu, djetinjstvu, suočavanju s bolešću i svjetskoj slavi.

Preuzeto: In Portal
Autor: Hina