Vijest

Trkač s autizmom konkurira za prestižno mjesto na naslovnici kultnog sportskog časopisa

  1. 8. 2014.  
 Podijeli na facebooku


Alex Schneider, 24 godišnji njujorčanin s autizmom se među 1700 drugih trkača kandidirao za prestižno mjesto na naslovnici Runners Worlda, najvećeg američkog časopisa posvećenog trčanju i kulturi trčanja. Schneider se trenutno nalazi na iznenađujućem visokom osmom mjestu, a za njega je glasalo 3800 ljudi

„Ovo je prava ludnica“, rekla je alexova majka Robyn. „Svakim danom se sve više penje na ljestvici.“ Robyn Schneider naglašava kako su mnogi glasovi za njenog sina došli iz zajednica povezanih s autizmom. Naime, Alex i njegov brat blizanac Jamie su autistični i nemaju sposobnost verbalnog izražavanja.
Blizanci su otkrili svoj talent prema trčanju 2005. godine kad ih je njihova majka upoznala s trenerom trčanja, a cjelokupna priča je bila dio programa uključivanja autistične djece u sportske aktivnosti.
„Unatoč što moji sinovi nisu bili u stanju komunicirati što zapravo žele, ja sam ih svejedno uključivala na razne aktivnosti u najboljoj nadi“, rekla je Robyn Schneider. Uskoro je saznala da su njeni sinovi pravi talenti za trčanje. Alex je posebno nadaren za ovaj sport. Istrčao je prošlogodišnje maratone u New Yorku i Bostonu za malo više od tri sata.
„Trčanje je njegova strast“, kaže Robyn. Njegova bolest mu je toliko otežala život u svakom smislu, ali trčanje mu donosi veliku sreću i zadovoljstvo. Zbog trčanja mu je život puno ljepši“, dodala je presretna majka.

Glasovi čitatelja čine samo 10% ukupnog procesa odlučivanja i konačnu odluku će donijeti urednički stručni tim. Kako bi se uopće prijavili na natječaj trkači moraju odgovoriti na tri pitanja među kojima i na „Zašto je trčanje važno?“
Prijavljujući svoga sina, Robyn je napisala: „Trčanje je jedino mjesto na kojem Alex može biti, a da njegov autizam ne bude u središtu.“

Alexova priča inspirira i druge. Alexova majka svjedoči o velikom broju poruka preko društvenih mreža od roditelja djece s autizmom. Svi joj govore da im Alex daje veliku nadu.
„Voljela bih kad bi Alex preko naslovnice poslao poruku o tome što su sve osobe s autizmom sposobne“, završila je Robyn Schneider.

Preuzeto: In Portal