Vijest

Učenici iz Osijeka i Vinkovaca snimili spot na znakovnom jeziku

  4. 8. 2014.  
 Podijeli na facebooku


Video spota postavljen je na društvenu mrežu You Tube , a autora je toliko oduševio da je izjavio kako je bolji od orginala

Učenici dvaju trećih razreda Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara Vinkovci i Medicinske škole Osijek snimili su spot u kojem na znakovnom jeziku prate riječi pjesme benda Pavel "Zbog tebe".
Na prijedlog mentorice Gorane Muller, magistre logopedije, njih 130 sudjelovalo je u snimanju spota u Osijeku na pješačkom mostu i u Tvrđi, a u Vinkovcima u centru grada i na Bosutu u režiji Đakovčanina Marija Šuline. Prethodno su tražili dozvolu benda Pavel, tj. Aljoše Šerića, koji je sa zadovoljstvom dao autorska prava. Spot ga je toliko oduševio da je čak izjavio kako je bolji od originala.

Učenici su sami financirali spot, a video je postavljen na društvenu mrežu YouTube, te će ga poslati na adresu svih TV kuća. Prije četiri godine je snimljen sličan spot na pjesmu Darka Rundeka "Ruke", kada je provođena kampanja kojom se željela osvijestiti javnost o problemima gluhih, nagluhih i gluhoslijepih osoba u Hrvatskoj.

Gorana Muller koja u obje škole predaje znakovni jezik kao izborni predmet u medicinskim školama kaže:
- Učenici na tom predmetu rade i komuniciraju s gluhim osobama. Ne mogu oni nakon godine dana učenja biti fluentni u znakovnom jeziku, ni jedan jezik ne može se naučiti u godinu dana. Također, znakovni jezik nije univerzalan; Hrvati imaju svoj, sve druge nacije svoj, razlikuje se od države do države. Postoje poveznice, na nekoj osnovnoj razini možda bismo se mogli sporazumjeti gluhima, recimo, srpskim i bosanskim znakovnim jezikom, ako govorimo o vremenu i sličnim stvarima. Ističe kako znakovni i govoreni hrvatski jezik nemaju istu gramatiku, a tekst ove pjesme preveden je u duhu znakovnog jezika. Veliku pomoć i stručne savjete dobili su od docentice Marine Milković, bez koje bi ovaj projekt bilo nemoguće provesti - naglašava Muller.

Preuzeto: In Portal