Vijest

Odlična vijest za gluhe i slijepe američke filmoljupce

  30. 7. 2014.  
 Podijeli na facebooku

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame pokrenula je inicijativu kojoj je namjera učiniti kino dvorane širom SAD pristupačnima gluhim i slijepim osobama

Službeni predstavnici Ministarstva pravde najavili su da će predložiti nova pravila koja će zahtijevati od kina da osiguraju titlove za gluhe i zvučnu naraciju za slijepe kino posjetitelje.
Nova pravila predstavljati će nacionalne standarde za pristupačnost kino dvorana, izjavili su iz Ministarstva pravde. Poznato je da već dulje vrijeme postoje tehnički preduvjeti da gluhe i slijepe osobe mogu uživati u filmovima. Prema novom pravilniku kina će morati osigurati i nabaviti uređaje koji će gluhima i slijepima kina učiniti pristupačnima.

„Ovih dana slavimo 24 godina od donošenja Zakona o osobama s invaliditetom (Americans with disability act), no nažalost moramo ustanoviti da je još uvijek veliki broj naših sugrađana s invaliditetom koji nemaju jednak pristup svim aspektima kulturnog života“, rekla Jocelyn Samuels iz američkog Ministarstva pravde.
„Iako su neka kina i do sada ispunjavala svoje zakonske obaveze prema Zakonu o osobama s invaliditetom, još je njihov broj premalen i prisutna je prevelika nekonzistentnost među kinima u SAD. Ovaj prijedlog ima za cilj osigurati da gluhe i slijepe osobe, bez obzira gdje žive, mogu otići u kino sa svojim prijateljima, obitelji, a što je posebno važno i samostalno te uživati u ovoj tako važnoj društvenoj kulturnoj aktivnosti“, dodala je Samuelson.

Ovo nije odlična vijest samo za gluhe i slijepe američke filmoljupce, već i za sve nas u Hrvatskoj koji radimo na tome da domaća kina postanu pristupačna. U današnjem globalnom svijetu svaka promjena , pozitivna ili negativna, poput domino efekta utječe na ostatak svijeta. U ovom sllučaju govorimo o vrlo pozitivnom trendu koji će u SAD biti i vrlo lako provediv jer je većina filmova s anglosaksonskog govornog područja u svoju produkciju uvrstila titlove za gluhe i zvučnu naraciju za slijepe, tako da su promjene koje se traže od američkih kina isključivo tehničke naravi.
U Hrvatskoj bi se stvar za početak trebala postaviti tako da domaća filmska produkcija probije led i da u proizvodnhju svojih filmova uvrste titlove i naraciju za gluhe i slijepe. Institucija koja bi morala osmisliti i predložiti provedbene moduse je HAVC (Hrvatski audio-vizualni centar), koji bi pri financiranju domaće filmske produkcije, morao kao preduvjet i obavezu uvesti nužnost da filmovi budu u potpunosti inkluzivni.

Preuzeto: In Portal