Vijest

HZZ: Kod problematike zapošljavnja OSI izuzetno je bitan faktor njihov nivo edukacije

  11. 4. 2014.  
 Podijeli na facebooku

Savjetnica za zapošljavanje OSI pri HZZ-u: „Suradnja HZZ-a na projektu nužan je mehanizam koji bi trebao donijeti pozitivne rezultate u aktiviranju i motiviranju poslodavaca za zapošljavanje OSI".

Sastanak projektnog tima s predstavnicama HZZ-a, voditeljicom odjela pripreme za zapošljavanje Irenom Bačelić, savjetnicom za zapošljavanje osoba s invaliditetom Ivanom Šimek i stručnom savjetnicom odsjeka za profesionalno usmjeravanje i selekciju Tajanom Kurilić, održan je danas u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u Zagrebu.

Otvorena su brojna pitanja od zajedničkog interesa, a posebice, dakako, suradnja na projektu Drugo lice invalidnosti. Predsjednik MUOSID-a g. Ante Raos istaknuo je da bi za dobivanje realne slike o broju radno sposobnih OSI bilo ključno formiranje baze podataka kako bi se stvorili kapaciteti koji bi nas usmjerili ka mogućnostima zapošljavanja OSI te im se pružila mogućnost društvene integracije.

Gđa Šimek je iznijela da je kod problematike zapošljavnja OSI izuzetno bitan faktor njihov nivo edukacije te da odjel profesionalne rehabilitacije pri HZZ-u radi na formiranju novih modela zapošljavnja i educiranja OSI koji bi bili dugoročno učinkoviti.

Razgovaralo se o pozitivnim modelima zapošljavanja, uključujući model poslovnog angažiranja OSI kroz razne koncesije koji nudi mogućnost uspješnog zapošljavanja OSI, ali je modificiran ovisno o potrebama svakog pojedinca. Zaključeno je da je OSI svakako potrebno pripremiti prije nego se nađu na tržištu rada koje zahtijeva konstantno usavršavanje vještina i kompetencija, kako bi bili što uspješniji u traženju zaposlenja na otvorenom tržištu rada.

Predstavljeni su osnovni ciljevi projekta i aktivnosti koje upravo nastoje odgovoriti na navedena ključna pitanja u osposobljavanju i zapošljavanju OSI, te je predsjednica Udruge VISOKI JABLANI najavila kreiranje web platforme koja će omogućiti da OSI imaju direktnu poveznicu s poslodavcima što će im dati mogućnost plasmana svojih znanja i vještina na tržištu rada. Prezentirala je ukratko i kampanju koja će nastojati podići razinu javne i institucionalne svijesti o konkurentnosti OSI na otvorenom tržištu rada.

Predstavnice HZZ-a izrazile su interes za suradnju na projektu, a posebice su istakle značaj suradnje HZZ-a u edukativnim aktivnostima, odabiru kandidata i kandidatkinja za osposobljavanje za korištenje komunikacijske platforme i zagovaranje zapošljavanja OSI na otvorenom tržištu rada. Preliminarno su dogovoreni detalji suradnje i definirane daljnje zajedničke aktivnosti. Savjetnica za zapošljavanje OSI Ivana Šimek zajedničku suradnju na projektu ocijenila je kao nužan mehanizam koji bi trebao donijeti pozitivne rezultate u aktiviranju i motiviranju poslodavaca za zapošljavanje OSI.

Stručna savjetnica odsjeka za profesionalno usmjeravanje i selekciju Tajana Kurilić istaknula je kako je djelatnicima HZZ-a također potrebna dodatna edukacija te da bi se, kao dodatak aktivnostima projekta, u područnim uredima HZZ-a mogle održati radionice s ciljem grupnog informiranja, a sam projekt bi se mogao promicati i na Sajmu poslova koji je za kontinentalni dio Republike Hrvatske planiran u listopadu po svim većim gradovima.

Gđa Ivana Šimek obvezala se preuzeti komunikaciju i koordinaciju s poslodavcima po pitanju informiranja o provedbenim aktivnostima projekta, kao i s Centrima za informiranje i Centrima za karijeru koji će sudjelovati i u diseminaciji zagovaračkog materijala.