Vijest

Uklonili su još jednu barijeru za osobe s invaliditetom

  26. 5. 2014.  
 Podijeli na facebooku

Vidim da su u ovom prostoru i kino i različiti sadržaji, a vjerujem i mnogi tečajevi koji omogućavaju građanima cjeloživotno učenje koje im može podići kvalitetu življenja, pa tako je to bilo potrebno i osobama s invaliditetom – istaknula je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica izgradnjom nove rampe napokon je postalo pristupačno osobama s invaliditetom. Stara rampa često se kvarila, a popravci su bili skupi te se stoga nije koristila.

- Nitko te ne treba vući gore po stepenicama, možeš sve sam, nagib je super, materijal je super, stvarno prva klasa. Prije su se ljudi morali nositi po stepenicama gore – kaže Marko Štefanac, atletičar USPON-a.

Osobe s invaliditetom sada bez problema mogu koristiti brojne sadržaje koje nudi Pučko otvoreno učilište. Ovakvim projektima uklanjaju se barijere i omogućuje osobama s invaliditetom da žive bolje i neovisnije.

- Izuzetno mi je drago da se kosina napravila i da je sada ovdje uklonjeno ono diskriminatorno ponašanje koje ne želimo, a to je da osobe s invaliditetombudu u nepovoljnom položaju u odnosu na osobe bez invaliditeta – komentirala je Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Uključivanje osoba s invaliditetom

Slošnjak je pohvalila i Grad Veliku Goricu zbog lokalne strategije koja predviđa mjere i provodi aktivnosti zajedno s osobama s invaliditetom.

- Bez same participacije i uključivanja u odluke koje se tiču građana koji imaju određene poteškoće neće biti značajnih promjena, pa tako moram u ovom dijelu pohvaliti Veliku Goricu – objasnila je Slošnjak i dodala kako ima još dosta posla za napraviti kako bi se uklonile barijere za osobe s invaliditetom.

- Ono što je do sada bio problem je da Pučko nisu mogle sve osobe koristiti. Vidim da su u ovom prostoru i kino i različiti sadržaji, a vjerujem i mnogi tečajevi koji omogućavaju građanima cjeloživotno učenje koje im može podići kvalitetu življenja, pa tako je to bilo potrebno i osobama s invaliditetom – istaknula je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Marko Štefanec kaže kako u gradu postoji još nekoliko javnih institucija gdje je osobama u invalidskim kolicima pristup onemogućen. Uz zgradu policije istaknuo je i preusko dizalo u zgradi Suda.

- Jedna od novosti je da će krajem ove godine krenuti rekonstrukcija i policijske postaje gdje će se konačno izvesti rampa tako da će konačno i u taj objekt moći invalidi ulaziti. Grad je već uklonio arhitektonske barijere na svim križanjima u gradu i okolici, a uveli smo i semafore sa zvučnom signalizacijom. Evo, doprinosimo na bilo kakav način, bilo gdje, ali što više, što detaljnije, što modernije da srušimo arhitektonske barijere, odnosno da budemo grad prijatelj invalida – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Preuzeto: Kronike Velike Gorice