Vijest

Osobe s invaliditetom - nevidljiva skupina

  18. 6. 2014.  
 Podijeli na facebooku

Sustav obrazovanja i dalje je jedno od pet područja najčešćih pritužbi, u zdravstvu se i dalje bilježe negativni trendovi teške dostupnosti svih zdravstvenih usluga. Prošlu je godinu obilježilo nezadovoljstvo osoba, odnosno roditelja djece s teškoćama nedostupnošću ortopedskih i drugih pomagala.

Hrvatski sabor razmatrao je redovito izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Izvješće Anke Slonjšak, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, obilježile su pritužbe na i dalje velike probleme u ostvarivanju socijalne zaštite osoba s invaliditetom, pristupačnosti, zapošljavanja, zdravlja i obrazovanja te teškoće u ostvarivanju materijalnih prava i podmirivanju troškova stanovanja. Pravobraniteljica se požalila i da se i dalje radi o nevidljivoj skupini.

Pravobraniteljica je lani u 1914 aktivnosti imala 2444 postupanja, što je u odnosu na prijašnje godine više za 20 posto. Najčešće pritužbe odnosile su se na područje socijalne zaštite, pristupačnosti, zapošljavanja i rada, zdravlja i obrazovanja. Tužitelji su bili iz cijele Hrvatske, najviše iz grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Sustav obrazovanja i dalje je jedno od pet područja najčešćih pritužbi, u zdravstvu se i dalje bilježe negativni trendovi teške dostupnosti svih zdravstvenih usluga. Prošlu je godinu obilježilo nezadovoljstvo osoba, odnosno roditelja djece s teškoćama nedostupnošću ortopedskih i drugih pomagala. Neka od njih i dalje se uskraćuju osobama koje se ne obrazuju i ne rade, kao da osobe koje su zbog svojih oštećenja nezaposlene, odnosno srednje i starije životne dobi ne trebaju pomagala, upozorava Slonjšak. U pogledu pristupačnosti svijest društva i dalje je niska. U Zagrebu, na potezu od Trga bana Jelačića do Britanskog, samo su tri trgovine pristupačne za osobe koje se kreću u invalidskim kolicima, rekla je pravobraniteljica.

Ne zaboravite osobe s invaliditetom iz poplavljene Slavonije.

Pravobraniteljica Slonjšak apelirala je da se ne zaborave, odnosno da se pomogne osobama s invaliditetom iz poplavljene istočne Slavonije koje su izmještene iz svojih domova i upitno je kad će se u njih vratiti. Neke od tih osoba živjele su u opremljenim i prilagođenim prostorima i u tom smislu očekujem vašu podršku i da se angažirate, poručila je Slonjšak saborskim zastupnicima.

Zastupnike, ali i sve druge koji mogu i žele pomoći pozvala je da pomognu udruzi Zvjezdica iz Gunje koja provodi program vezan za poludnevni i dnevni boravak za mlade i djecu s invaliditetom. I njihov potpuno novi i opremljeni prostor je poplavljen, pa pozivam sve koji mogu da pomognu toj udruzi da se prostor čim prije vrati u funkciju, rekla je Slonjšak.

Izrazila je žaljenje što je vrlo malo zastupnika nedavno u Saboru pogledalo predstavu koju su pripremila djeca s teškoćama. Gordana Sobol (SDP) najavila je kako će se to možda ipak ispraviti. Zamisao je da djeca ponovno dođu u Sabor na jesenskom zasjedanju i da svoju predstavu izvedu u Sabornici, rekla je.

Saborski klubovi jednoglasno su hvalili rad pravobraniteljice u 2013., upozoravajući da 5% invalida u Hrvatskoj, odnosno čak 100.000 ljudi, živi u siromaštvu. Za takvo stanje krive nerazumijevanje okoline, države, ali i gradova i općina.

Ana Komparić Devčić (SDP) upozorila je da Hrvatska ima svega osam plaža za invalide.

HDZ-ovu Željku Reineru neprihvatljivo je zakonsko ograničenje po kojem se djeci s invaliditetom smanjuje iznos invalidnine ako ostvare pravo na stipendiju.

Branko Hrg (HSS) drži kako je saborska rasprava o izvješću pravobraniteljice potvrdila da se u Hrvatskoj vodi stihijska, umjesto sustavne brige o osobama s invaliditetom. Ne predlažite, nego inzistirajte na rješavaju problema, preporučio je Hrg pravobraniteljici Slonjšak.

Nakon rasprave Sabor je izglasovao povjerenje novim ministrima zdravlja te znanosti, obrazovanja i sporta Siniši Vargi i Vedranu Mornaru. Zastupnici su potom otišli na dvotjednu stanku. Nastavak zasjedanja predviđen je za 2. srpnja.

Preuzeto: HRT Vijesti