Vijest

Europska konferencija o položaju osoba s invaliditetom u Zagrebu

  23. 5. 2014.  
 Podijeli na facebooku

Konferenciji je nazočilo više od 200 izaslanika iz 28 europskih zemalja te predstavnici saveza i udruga osoba s invalidtetom iz cijele Hrvatske.

U Zagrebu se od 17. do 18. svibnja 2014. godine održala europska konferencija pod nazivom „Monitoring primjene Konvencije o pavima osoba s invaliditetom u praksi - Stajalište nacionalnih i europskih organizacija osoba s invaliditetom o Izvješću EU Ujedinjenim narodima”

Domaćin konferencije, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske ugostila je Europski forum za osobe s invaliditetom (EDF), organizaciju koja predstavlja 80 milijuna osoba s invaliditetom u zemljama Europske unije. Budući da je Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH postala član EDF prije nekoliko mjeseci, organiziranjem ove konferencije ukazano im je veliko priznanje.

Na konferenciji se raspravljalo o pravu na rad i osiguranju jednakopravnog pristupa tržištu rada osobama s invaliditetom, o uključenosti osoba s invaliditetom i njihovih predstavničkih organizacija te o praćenju primjene Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Konferenciji je nazočilo više od 200 izaslanika iz 28 europskih zemalja te predstavnici saveza i udruga osoba s invalidtetom iz cijele Hrvatske.

Konferenciju su podržali: Jelena Pavičić Vukičević, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba; Vesna Škulić, povjerenica za osobe s invaliditetom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih.

U pozdravnom dijelu uz predsjednika SOIH-a dr. Zorislava Bobuša, nazočnima se obratila Donata Vivanti, dopredsjednica EDF-a, koja je istaknula kako je od velike važnosti biti član udruge, jer na taj način osobi s invaliditetom se daje prilika da sudjeluje u provedbi aktivnosti i postane aktivan sudionik zajednice.

Uvodno izlaganje „Zapošljavanje osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“ prezentirao je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, pri čemu se osvrnuo na Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom koji se planira primjenjivati početkom 2015. godine. Ministar je napomenuo kako je zapošljavanje osoba s invaliditetom u RH društveno odgovoran proces, te da se u razdoblju od 2009. do 2013. godine zaposlio najveći broj osoba s invaliditetom.

Izlaganje je održao i Albert Prvos, francuski inspektor za obrazovanje, koji je s nazočnima podijelio iskustva iz Francuske u implementaciji osoba s invaliditetom u društvenu zajednicu. Ovom prilikom, Prvos je prezentirao evaluaciju provedbe propisa o zapošljavanju osoba s invaliditetom u Francuskoj. Zamjenik ravnatelja Europskog foruma za osobe s invaliditetom Javiera Gemesa, u svom izlaganju podijelio je iskustva iz Španjolske.

Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, održala je predavanje na temu “Stanje i izazovi u zapošljavanju osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“, te je ocijenila kako je ova godina prijelazna te da osobe s invaliditetom u idućoj očekuju pozitivne pomake koji su prvenstveno nužni upravo u njihovom obrazovanju i zapošljavanju. Ispred Hrvatskog saveza udruga invalida rada konferenciju su popratili Josip Petrač, predsjednik i Leke Sokolaj, izvršni direktor.

Preuzeto: HSUIR