Vijest

Osobe s teškoćama ogorčene zbog dokumenta koji ograničava mogućnost izbora zanimanja

  10. 7. 2014.  
 Podijeli na facebooku

U dokumentu se nalazi više od 300 zanimanja, a gluhe osobe mogu obavljati njih samo 50-ak.

Objavljivanje Jedinstvenog popisa zdravstvenih kontraindikacija srednjoškolskih obrazovnih programa za upis u prvi razred srednje škole izazvalo je ogorčenje osoba s teškoćama, osobito gluhih i nagluhih.

Taj dokument ograničava mogućnost izbora učenika s teškoćama da se školuju za zanimanje koje žele. U dokumentu se nalazi više od 300 zanimanja, a gluhe osobe mogu obavljati njih samo 50-ak. Time su razočarani i u krovnoj organizaciji gluhih i nagluhih koja okuplja 12.000 gluhih i 50.000 nagluhih osoba u Hrvatskoj.

"To je po meni kriva pretpostavka da gluhi ne mogu raditi. To je čista glupost", kazala je za HRT ekonomistica Petra Bajac koja mora još samo obraniti diplomski ispit.

Predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir, mr.sc Sanja Tarczay, kazala je kako nigdje u Europi nije vidjela takav dokument gdje se radi medikalizacija obrazovanja.

"Mislim da je nedopustivo da se na bilo koji način, makar samo i neslužbeno, postavljaju nekakva ograničenja", kazala je Tarczay.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta kažu kako je riječ o dokumentu kojim su se prvi put u Hrvatskoj uskladili zdravstveni preduvjeti za sve učenike i obrazovne programe, ali i da je dokument otvoren za daljnje promjene i poboljšanja.

Preuzeto: Index.hr