Vijest

Inicijalna konferencija za novinare održana u Splitu

  21. 3. 2014.  
 Podijeli na facebooku

U prostorijama Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije u Splitu, danas su projektni partneri upriličili konferenciju za novinare kako bi najavili provedbu novog projekta pod nazivom "Drugo lice invalidnosti". Osnovni cilj projekta je unaprjeđivanje mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom motiviranjem poslodavaca za zapošljavanje i pružanje podrške osobama s invaliditetom na slobodnom tržištu rada.

Na području Hrvatske je oko 95 posto nezaposlenih radno sposobnih osoba s invaliditetom, a Ante Raos, predsjednik Mreže udruga osoba s invaliditetom, kaže da je slična situacija i na području Splitsko-dalmatinske županije.

- Invaliditet ne stvara ograničenja, već ih stvara čovjek. Osobe s invaliditetom su veliki potencijal i svojim mogućnostima, znanjima i vještinama mogu učiniti cijelo društvo boljim i bogatijim. Osobe s invaliditetom ne prestaju biti ljudi zato što imaju invaliditet, imaju svoje želje i izazove. Svaki dan se suočavaju s raznim ograničenjima i svaki dan ih pobjeđuju zbog toga i jest slogan ove kampanje - pobjednici - kaže Raos.

Projekt "Drugo lice invalidnosti" vrijedan je oko 130 tisuća eura, a većinom se financira sredstvima Europske unije, dok se ostatak planira namiriti preko Ureda za udruge te uz pomoć gradova i županija. Traje godinu dana, a provodit će se u Dubrovniku, Zagrebu, Puli, Osijeku, Varaždinu i Splitu gdje je planirana i završna svečanost krajem ove godine.

- Cilj nam je podići javnu i institucionalnu svijest, a posebice svijest poslodavaca o znanjima, vještinama i sposobnostima osoba s invaliditetom za rad na slobodnom tržištu, kao i o društvenim koristima kojima rezultira njihovo zapošljavanje. Svoje sposobnosti će, kroz kratke filmove, prezentirati sedam osoba s invaliditetom, na samom projektu ćemo zaposliti još dvije osobe, a educirat ćemo i 15 osoba iz udruga koje su članice Mreže udruga osoba s invaliditetom za rad na ovoj platformi i oni će dalje prenositi naučeno znanje - rekla je Mihaela Jović-Karešin, predsjednica udruge Visoki jablan, koja je partner na ovom projektu na kojem surađuju još i udruge "Poseban prijatelj" iz Dubrovnika, Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina i Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići".