Vijest

'Crno-bijeli svijet' prilagođen za osobe oštećena sluha i vida!

  2. 3. 2015.  
 Podijeli na facebooku

Hrvatska radiotelevizija prilagodila je seriju Crno-bijeli svijet osobama oštećena sluha i vida.

Serija večeras kreće s emitiranjemu, a prikazivat će se od ponedjeljka do četvrtka u 20 sati na Prvom programu HTV-a.

Slijepe i slabovidne osobe seriju će moći pratiti na Drugom programu Hrvatskog radija. Naime, istovremeno s televizijskim emitiranjem serije, na HRA2 emitirat će se i naracija/audiodeskripcija za slijepe i slabovidne osobe.

Riječ je o dodatnim verbalnim opisima scena koji se emitiraju u vrijeme zvučnih pauza (tišina), kao pomoć u razumijevanju i ostvarivanju što potpunijeg dojma emisije za osobe oštećena vida.

Osobe oštećena sluha seriju će moći pratiti uz titlove na txt stranici 888, na način na koji i inače prate HRT-ove sadržaje uz ovu stranicu. Ondje je aktivna prilagođena tekstualna forma koja prati sadržaj programa/emisije kao pomoć u razumijevanju i ostvarivanju što potpunijeg dojma za osobe oštećena sluha.

Također, gledatelji koji HRT-ove programe prate putem zemaljskih odašiljača (ne putem kabelskih i IPTV operatera – Max-TV, B-Net…) na svojim će prijamnicima moći aktivirati tzv. DVB titlove.

DVB titlovi se uključuju/isključuju pritiskom tipke na daljinskom upravljaču TV prijamnika koja nosi oznaku SUBTITLE ili STTL, ali može imati i druge oznake, ovisno o proizvođaču.

Pozivamo naše korisnike oštećena sluha i vida da u ponedjeljak 2. ožujka u 20 sati gledaju i slušaju Crno-bijeli svijet na Prvom programu HTV-a i Drugom programu Hrvatskog radija te nam jave svoje primjedbe, dojmove i sugestije na mail tvzasve@hrt.hr!

Preuzeto: HRT