Vijest

ZagrebDox: Eva Kraljević snimila snažan i emotivan film o sestri s Downovim sindromom

  21. 2. 2015.  
 Podijeli na facebooku

Tijekom devet godina snimanja Eva je kamerom zabilježila Mijine snove, želje, ideje o životu, ljubavi i stvari koje je usrećuju

Dokumentarnoi film o Miji, djevojci s Downim sindromom, koji je snimila njena sestra Eva, bit će prikazan na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox. Brutalno iskren, pokazuje i sve teške trenutke kroz koje prolazi jedna obitelj, ali i humor i radost. Mijina mašta, humor i sposobnost da pronađe veselje u malim stvarima uče nas kako živjeti sa zahvalnošću. Tijekom devet godina snimanja Eva je kamerom zabilježila Mijine snove, želje, ideje o životu, ljubavi i stvari koje je usrećuju. Eva je godinama htjela snimiti film o Miji: preispitivala je njihov odnos i sram zbog nje, zbog onoga što nije mogla prihvatiti, zbog sebe i obitelji. Na tome putu frustracija je nestala - ostala je samo Mia, njezina energija, životna radost i njihova ljubav.

Eva Kraljević rođena je 1981. u Zagrebu. Diplomirala je filmsko snimanje na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, a radi kao snimateljka i fotografkinja. Kao snimateljka radila je na desetak kratkih, deset srednjometražnih i dugometražnih dokumentaraca, TV drama i reportaža, namjenskih filmova i muzičkih spotova. Godine 2009. osvojila je nagradu za kameru na bienalnom filmskom festivalu FRKA (ADU) s filmom “Danijel” (2007).

Na istom je festivalu dvije godine ranije osvojila istu nagradu za film “You are so stupid, stupid”. ”Lijepo mi je s tobom, znaš”, njezin je redateljski prvijenac.