Vijest

Konferencija za novinare u Puli: Civilno društvo, regionalne i lokalne vlasti zajedno za jednake mogućnosti OSI na tržištu rada

  18. 6. 2014.  
 Podijeli na facebooku

‘Nije bilo teško prigrliti ovaj projekt. Poznajem puno ‘pobjednika’ i neki od njih moji su veliki prijatelji. Ispred Istarske županije preuzimam obvezu da do 26. studenoga, kada će se kampanja ‘Drugo lice invalidnosti’ održavati u Puli, tu ideju promoviram u svim gradovima i općinama, ali i da u nju uključimo gospodarstvenike’, rekao je zamjenik istarskog župana Miodrag Čerina.

Aktivnosti zagovaračke kampanje u Puli najavljene su danas na konferenciji za novinare u Udruzi slijepih Istarske županije u Puli. Predstavljena je ujedno suradnja s Udrugom slijepih, Istarskom županijom i Gradom Pulom dogovorena za realizaciju kampanje 26.11.2014.

Kampanja se provodi u šest hrvatskih gradova Osijeku, Varaždinu, Zagrebu, Puli, Dubrovniku i Splitu, a između ostalih, obuhvatiti će sedam kratkih video filmova koji će ispričati priču o sposobnostima i kapacitetima osoba s invaliditetom za rad na otvorenom tržištu rada.

Zagovaračka kampanja će predstaviti osobe s invaliditetom kao ‘pobjednike’, što je i slogan kampanje. Do sada je snimljeno ukupno šest videa, a posljednji će se snimati sutra u Fažani gdje će glavni lik biti poznati glazbenik Erik Balija. Jučer je u Puli snimljena priča o mladom soboslikaru Femi Aliu.

‘Ako zdravoj osobi teško pada nezaposlenost, onda možete zamisliti kao je tek invalidnoj osobi’, rekao je predsjednik Udruge slijepih Zlatko Kuftić dodajući da je Istarska županija jedina županija u Hrvatskoj koja slijepima zbog nezaposlenosti daje novčanu naknadu. Ispričao je i da je jedna članica Udruge odbila plaću poslodavca koja joj je ponuđena da ne dolazi na posao u firmi u kojoj je zaposlena zbog poštivanja postotka zapošljavanja invalidnih osoba. Riječ je o diskriminaciji, dodao je Kuftić.

Diskriminacija prema osobama s invaliditetom u Hrvatskoj je i dalje velika, naglasila je Elvira Krizmanić Marjanović, pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Pule, koja je kazala kako je potrebno podignuti svijest poslodavaca i srušti predrasude da osobe s invaliditetom mogu jedino telefonirati. ‘Trebamo ih uključiti u sve sfere društva’.

Hvale vrijedan projekt koji bi dugoročno trebao smanjiti diskriminaciju osoba s invalidnošću na tržištu rada, osim Grada Pule, podržala je i Istarska županija. ‘Nije bilo teško prigrliti ovaj projekt. Poznajem puno ‘pobjednika’ i neki od njih moji su veliki prijatelji. Ispred Istarske županije preuzimam obvezu da do 26. studenoga kada će se kampanja ‘Drugo lice invalidnosti’ održavati u Puli, tu ideju promoviram u svim gradovima i općinama, ali i da u nju uključimo i gospodarstvenike’, rekao je Čerina.

Više o kampanji i o svakodnevici osoba s invaliditetom rekao je današnji gost splićanin Ante Raos predsjednik M.U.O.S.I.D. – a. ‘Ovo nije revolucionarni početak, već temelj da građani s invaliditetom budu dočekani ravnopravno. Riječ je o talentoranim i sposobnim ljudima čije se sposobnosti ne koriste. Ovim bismo projektom trebali saznati koje su mogućnosti na burzi rada nas osoba s invaliditetom, koje to poslove možemo obavljati. U skladu s time ćemo se usmjeravati i educirati’, kazao je Raos i zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i podršci projektu.

Od osobnih iskustava, kazao je da mu je invalidnost promijenila život, da stvari gleda drugim očima, zapaža detalje i prave životne vrijednosti. Naglasio je da invalidne osobe ne traže privilegije, već samo istu šansu, da su to osobe s karizmom koje na posao dolaze da bi doživjele jedan drugačiji odnos, te da prije svega treba krenuti mijenjati njihove obiteljske odnose, jer se obitelji prema njima često ponašaju pretjerano zaštitnički.

Kampanju je najavila i Mihaela Jović Kerešin, predsjednica Udruge Visoki Jablani koja je kazala kako se u sklopu projekta stvara i on line platforma gdje bi se trebala stvoriti šira javna rasprava, odnosno direktna komunikacija poslodavaca i osoba s invaliditetom, te njihovih obitelji.