Vijest

U Zagrebu radi samo 3540 invalidnih osoba

  12. 12. 2014.  
 Podijeli na facebooku

U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava jučer je održan seminar "Razumna prilagodba" osoba s invaliditetom u praksi

Dobila je privremeni posao u jednoj tvornici. Već je u prvih nekoliko mjeseci poslodavce oduševila svojim radom. Obećali su joj zbog toga stalan posao. No, kada su šefovi doznali da ima epilepsiju, dobila je – otkaz.

To je samo jedan od primjera slabe prilagodbe osoba s invaliditetom u obrazovanju, radu i pri zapošljavanju, koji su istaknuti jučer na seminaru "Razumna prilagodba", koji je u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava organizirala Anka Slonjšak (na slici), pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Cilj je bio, uz razmjenu europskih iskustava, potaknuti zakonodavce na stvarno uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu. U Zagrebu je, naime, 90.461 osoba s invaliditetom, od kojih je 48 posto u radno aktivnoj dobi, a tek ih je 3540 zaposleno.

– Ova godina pokazala je na primjeru učenika s teškoćama u razvoju da, usprkos lijepim riječima koje svi imaju za osobe s invaliditetom, njihova stvarna ravnopravnost u praksi ostaje svakodnevna borba i njihova i njihovih roditelja – istaknula je pravobraniteljica te dodala da se ljudska prava ograničavaju tako da se kaže da dijete ne može sudjelovati na nastavi jer nastavnici ne znaju kako raditi s njima, jer nema stručnjaka, jer nema lifta...

I gošća seminara Shivaun Quinlivan s Pravnog fakulteta iz Irske, naglasila je kako je, zapravo, najlakše napraviti arhitektonske prilagodbe, no najveći je izazov razbiti predrasude kod ljudi.

Preuzeto: Večernji list
Autor: Sandra Golemac