Vijest

Rođena bez ruku, crta nogom! “Invaliditet i tjelesni nedostaci vam nikada ne mogu biti prepreka za ono što zaista želite!”

  6. 10. 2014.  
 Podijeli na facebooku

Dvadesetrogodišnja djevojka iz Indonezije, Ayu, rođena je bez ruku, ali to joj nije prepreke da svoj umjetnički talent ispolji crtajući desnom nogom, čime privlači veliku pažnju javnosti, piše Anadolija.

Ayu živi u indonezijskoj regiji Solo, a u razgovoru s novinarima istaknula je da se crtanjem počela bavit još u osnovnoj školi. “U likovnu sekciju su primali samo četiri učenika, a ja sam uspjela biti jedan od njih. Vremenom i vježbom sam uspjela usavršiti slikanje nogom. Potom mi se javila želja da se bavim batikom, odnosno umjetnošću crtanja dezena na platnu. Sada sam majstor tog zanata. Invaliditet i tjelesni nedostaci vam nikada ne mogu biti prepreka za ono što zaista želite”, kazala je Ayu.

Ističući da svojim radom dovoljno zarađuje za život, Ayu je kazala da je neke od proizvoda prodala i za 1.500 dolara. Usprkos svom tjelesnom nedostatku, Ayu u istom vremenu sa svim drugim kolegama izrađuje svoje proizvode, što daje dodatnu vrijednost njezinim umjetninama.

Batik je tradicionalna umjetnost koja potiče iz indonezijske kulture, a riječ je o izradi dezena pomoću voska i akvarel boja na tkaninama. U Indoneziji se i danas prilikom svih svečanosti nose odijela s materijalima ukrašenim na taj način, a takvo odijevanje je u državnim institucijama obvezno svakog ponedjeljka i petka.

Autor: Urbani svijet