O projektu

 Podijeli na facebooku

S ciljem unaprjeđenja mogućnosti zapošljavanja za osobe s invaliditetom motiviranjem poslodavaca za zapošljavanje i pružanje podrške osobama s invaliditetom na slobodnom tržištu rada, projekt Drugo lice invalidnosti teži unaprijediti kapacitete samih osoba s invaliditetom i njihovih udruga za promociju talenata, kompetencija i sposobnosti osoba s invaliditetom da konkuriraju na slobodnom tržištu rada. Projekt provode Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije i Udruga za rehabilitaciju i edukaciju VISOKI JABLANI, a period provedbe projekta je od 11.2.2014. do 10.2.2015. godine.

Naša misija je pokušati promijeniti javnu percepciju osoba s invaliditetom kao isključivo socijalnih i medicinskih slučajeva omogućavanjem svim osobama s invaliditetom da se predstave široj javnosti, a posebice poslodavcima, kao aktivni i odgovorni građani koji svojim sposobnostima, radom i društvenim angažmanom doprinose kreiranju tolerantnog i demokratskog društva, uključivog za sve građane i građanke.

U tu svrhu, snimili smo 7 promotivnih filmića i razvili ovu komunikacijsku platformu putem koje Vam prezentiramo naših prvih 7 POBJEDNIKA, 7 osoba iz različitih krajeva Hrvatske, s različitim oblicima invaliditeta, ali i različitim talentima i kompetencijama za uključivanje na slobodno tržište rada. Ona ujedno donosi alate za direktnu komunikaciju i povezivanje osoba s invaliditetom s potencijalnim poslodavcima kroz Korisnički forum i Burzu rada za osobe s invaliditetom, ali predstavlja i platformu za širu javnu raspravu o svim pitanjima relevantnima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Korisnički forum, zamišljen kao interna društvena mreža projekta Drugo lice invalidnosti, na raspolaganju je svim dionicima procesa osposobljavanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom, počevši od samih osoba s invaliditetom, njihovih obitelji, poslodavaca, predstavnika vlasti, javnih institucija, civilnog društva i svih kreatora javnih politika, sve do osoba iz javnog života i svih drugih zainteresiranih građana.

Proveli smo edukaciju 14 osoba s invaliditetom za korištenje Platforme u zagovaračke svrhe i prenošenje stečenog znanja drugim osobama s invaliditetom. Zaposlili smo dvije osobe s invaliditetom kao administratore Platforme, kako biste imali adekvatnu tehničku podršku pri komunikaciji na Forumu. U suradnji s velikim brojem lokalnih udruga osoba s invaliditetom te lokalnim i regionalnim vlastima 6 hrvatskih gradova i županija, provest ćemo i široku zagovaračku kampanju za zapošljavanje osoba s invaliditetom i podizanje javne svijesti o znanjima, vještinama i sposobnostima osoba s invaliditetom te društvenim koristima njihova zapošljavanja.

Kampanju provodimo od rujna do prosinca 2014. u Osijeku, Varaždinu, Zagrebu, Dubrovniku, Puli i Splitu. Obuhvatit će prezentacije Platforme poslodavcima, predstavnicima vlasti i javnih institucija i civilnom društvu, kao i ulične akcije, nastupe i performanse koji će osobe s invaliditetom predstaviti građanima kao POBJEDNIKE, što je i slogan same kampanje.

Kao što kaže naša Iva Hiršl, jedna od protagonistica kampanje: "Vjerujemo u svoje sposobnosti, ali bez Vas ne možemo ostvariti svoje ciljeve".


Zagovaračka kampanja „Pobjednici“ provodi se u 6 najvećih hrvatskih gradova pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića.Za sve dodatne informacije o projektu kontaktirajte Mrežu udruga osoba s invaliditetom Dalmacije, odgovorna osoba Ante Raos, e-mail: ante.raos@muosid.hr